AM KASZK – Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Kapcsolat:
Cím: 2600. Vác, Telep u. 2-4.
Telefon: +36 27 314 465
Fax: +36 27 317 475
E-mail: iskola(kukac)vacimezo.com

AM KASZK – Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma honlapja itt érhető el.

Táncsics

Iskolánk a Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, a KASZK egyik tagintézménye. Az iskola Vácon, egy közel 3 hektáros területen helyezkedik el: iskolaépület, gazdasági épületek, kollégium, botanikus kert, konyha és sportlétesítmények találhatók itt. Az intézményhez tartozik egy közel 100 hektáros tangazdaság, ahol növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozunk.
Diákjaink jelentős részének szoros kötődése van a mezőgazdasághoz, ezért választják iskolánkat, ahol korszerű ismereteket szerezhetnek erről a területről. A középiskola 9-12. osztályaiban közismereti tárgyakat és mezőgazdasági ismereteket tanulnak diákjaink. A 13. évfolyamtól a kizárólagos szakmai képzés veszi kezdetét. EUROPEA tagiskolaként az érettségire épülő szakmai képzés keretében lehetőség van külföldi továbbtanulásra és gyakorlatra is.

11393091_815507318532673_7502164335260487872_n

Iskolánkban több szakmában is lehetőség van képesítést szerezni: az agrár-közgazdasági és – áruforgalmazó technikus, illetve mezőgazdasági technikus szakmákat az érettségizett tanulók választhatják. Az agrár-közgazdasági és – áruforgalmazó technikus szakon mezőgazdasági termékek forgalmazása, marketing, vállalkozási, vezetési, számviteli, ügyviteli és adminisztrációs ismeretek képezik az elsajátítandó anyag gerincét. A mezőgazdasági technikus szakon termelő irányultságú képzés folyik. A gazdász diákok megtanulják az állattenyésztés, a növénytermesztés, a kertészet, a gépesítés, az agrárökonómia alapjait, a ter­melési folyamatokat és azok szervezését. Ezen kívül szakiskolai szinten Lovász és Gazda szakmákat tanulhatnak diákjaink. A szakmai gyakorlati képzés egy részét az iskolában, nagyobb részét a tangazdaságunkban, a Floch-pusztán valósítjuk meg. A tanulóink nemcsak a termeléssel, hanem a termékek feldolgozásával, és azok értékesítésével, valamint a megfelelő adminisztráció elvégzésével is foglalkoznak. A tangazdaságban lovas klub működik, ahol a tanulók szakavatott edző irányítása mellett ismerkedhetnek meg a lovassport szépségeivel.

Iskolánk több mint fél évszázada képez mezőgazdasági szakembereket. Szinte az ország minden részében találkozunk volt diákjainkkal, akik munkájukkal, sikereikkel öregbítik intézményünk hírnevét.
A szakgimnázium 9-12. osztályaiban a közismereti tárgyak mellett már mezőgazdasági szakmai tárgyakat is tanulnak a diákok. Ezek a tárgyak alapozzák meg az érettségi után kezdődő technikus képzést.
Az érettségit követően egy év után szerezhetnek tanulóink technikusi bizonyítványt.
A végzett technikusok egy éves képzéssel szaktechnikus oklevelet kaphatnak.
A szakmai képzés keretében lehetőség van külföldi szakmai gyakorlatra is. Jelenleg Dániában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, és Portugáliában.
Szakgimnáziumi képzésben a következő szakmákban lehet nálunk képesítést szerezni: Mezőgazdasági technikus, Állattenyésztő és állategészségügyi technikus. A mezőgazdasági technikus képesítéssel rendelkezők ezeken túl Növényvédelmi szaktechnikus, és Áruforgalmazó szaktechnikus képesítést szerezhetnek.
Szakközépiskolai képzésben a Gazda és a Lovász szakmák elsajátítására nyílik lehetőség. Tanulóink zsokéképzésen is részt vehetnek, ami az országban egyedülálló. A gyakorlatorientált képzés a verseny és galopp lovas szakmában nyújt előrelépést.
Iskolarendszerű esti oktatásban Szakgimnáziumi érettségire felkészítő, Növényvédelmi szaktechnikus, Lovastúra-vezető, Biogazdálkodó, Állattartó szakmunkás osztályok indítását tervezzük.
A fenti szakképzéseken kívül, tanfolyami keretek közt a következő képzések indítását tervezzük: Traktorvezető; Inszeminátor; Aranykalászos gazda; Hobbiállat-tenyésztő és -forgalmazó; Kutyakozmetikus; Méhész; Virágkötő; Biogazdálkodó; Állatgondozó; Lovász; Zöldkönyves növényvédő.

Saját kollégiummal rendelkezünk, ahol minden jelentkezőt kényelmes, négyágyas szobában tudunk elhelyezni.
Érettségizett diákjaink az ország valamennyi felső-oktatási intézményébe jelentkezhetnek. A szakiránynak megfelelő mezőgazdasági főiskolákra és agrártudományi egyetemekre pályázók esetében a technikusi vizsga megléte előnyt jelent.
Tanulóink számára tanulmányi kirándulásokat, táborozásokat szervezünk.

387788_606750066006296_89577818_n